Verzorging

Hoe en wanneer beukenhaag bemesten?

De beukenhaag is een ware eyecatcher die verkrijgbaar is in rode en groene variant. Om de groene beukenhaag (Fagus Sylvatica) of de rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) maximaal te laten stralen is een juiste bemesting aanbevolen. Hierdoor zal de haag gezond groeien en volop in bloei staan. We vertellen over hoe je dit aanpakt.

Ieder seizoen een kleurrijke en gezonde beukenhaag

Eerst nog even kort over de groeiwijze van de beukenhaag. De beukenhaag kan geplant worden als haagplant of als solitaire plant. Hij groeit circa 30 tot 60 centimeter per jaar en de groene beukenhaag groeit net iets sneller dan de rode beukenhaag.

De groene of rode bladeren worden in de herfst geel, daarna oranje en tot slot bruinkleurig. Rond de maand april tovert de plant nieuwe groene of rode bladeren tevoorschijn. Het is dus een bladhoudende plant en mag niet verward worden met de bladverliezende haagbeuk, die er qua looks veel op lijkt.

Wanneer beukenhaag bemesten?

Moet je een beukenhaag bemesten? Jazeker, voor optimale groei doe je dit wel! Je kunt zowel de groene als rode beukenhaag het beste twee keer per jaar bemesten. Doe dat de eerste keer in het voorjaar, eind maart of begin april. Nu kan de beukenhaag in de zomer prachtig doorgroeien. Plan de tweede bemesting in juni of juli om hem nog een boost te geven voor het najaar en als goede voorbereiding op de winter.

  • Eerste bemesting: maart of april
  • Tweede bemesting: juni of juli

Hoe beukenhaag bemesten?

Er zijn verschillende producten waarmee je de beukenhaag kunt bemesten, waar we hieronder graag wat meer over vertellen. Vaak gaat het om het strooien van een dun laagje compost of korrels, waarbij inharken of inwerken niet nodig is. We raden je aan om altijd de gebruiksaanwijzing van het specifiek gekozen product te controleren.

Beukenhaag bemesten met kunststof (liever niet!)

We raden je aan om bij voorkeur voor organische mest te kiezen tegenover kunstmest. Deze worden ook wel natuurlijke of biologische meststoffen genoemd en zijn erg bevorderlijk voor de bodem. Juist doordat ze organisch zijn passen ze goed in de natuurlijke cyclus van het plantenleven.

Dit is tevens een betere keuze voor het milieu dan kunstmest. Wanneer je toch kiest voor kunstmest dan is een bodemmonster vooraf aanbevolen, omdat je met kunststof al snel kunt overbemesten, wat de planten kan schaden.

Beukenhaag bemesten met organische mest

Organische mest bestaat vaak uit een combinatie van dierlijke mest en compost. Zo kun je de beukenhaag bemesten met koemest, een goede keuze. Daarnaast kun je de beukenhaag bemesten met kippenmest. Dit is relatief gezien vaak wat voordeliger dan koemest.

Ook de beukenhaag bemesten met paardenmest is een uitstekend idee. Dit wordt zelfs vaak als beste keuze gezien, omdat paardenmest meer stro bevat en daardoor de meststoffen beter weet te binden. Het zorgt voor een betere structuur van de grond.

Beukenhaag bemesten kalk

De beukenhaag houdt van een kalkrijke grond. In organische mest is vaak al een lichte vorm van kalk aanwezig. Wanneer dit echter niet genoeg blijkt te zijn voor jouw beukenhaag, dan is dit te herkennen aan gele of witte bladraden. En dan wordt het hoog tijd om de beukenhaag met extra kalk te bemesten. Kalk is overigens geen ‘echte’ meststof, maar zorgt er als bodemverbeteraar voor dat voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden en dat de zuurgraad van de grond voor de beukenhaag verbetert.

Kalk als losstaand product kan het best gestrooid worden in het najaar, van november tot januari. Het is nooit aan te raden dit gelijktijdig toe te passen met de bovengenoemde organische mest. Deze twee maken een bepaalde verbinding (calcium en stikstof) met elkaar die geen positieve bijdrage levert aan de optimale opname van voedingsstoffen. Bovendien mag kalk nooit worden gezien als vervanger van deze biologische meststoffen. Beukenhaag heeft zowel organische mest als een kalkrijke grond nodig om optimaal te groeien.

Beukenhaag bemesten met snoeiafval

Wanneer je de beukenhaag gesnoeid hebt, dan kun je het snoeisel prima gebruiken om de beukenhaag een extra boost te geven. Ook dit werkt namelijk prima als bemesting. Het is dan uiteraard wel van belang dat het om gezond snoeisel gaat. Mocht de beukenhaag last hebben van ongedierte of schimmels, dan gooi je het snoeiafval weg.

Goede mest voor beukenhaag kopen

Zoals je hebt gelezen is het slim om de beukenhaag (minimaal) twee keer per jaar van voeding te voorzien. Zowel koemest, kippenmest en paardenmest, of combinaties daarvan zijn in ieder geval goede keuzes als beukenhaag bemesting. Kies bijvoorbeeld voor de milieuvriendelijke en voedende organische korrels van Farmers House. Deze zijn effectief, relatief voordelig en eenvoudig uit te strooien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *