Inplanten

Tips voor het inplanten van de beukenhaag

Wil je beukenhaag planten en ben je benieuwd hoe je dit het beste aanpakt? Dan zit je goed in dit artikel. We vertellen je over het hoe en wanneer inplanten van de beukenhaag. Volg de tips en ga voor een stralende haag met groene en/of rode beuken!

Beukenhaag planten: wanneer is de beste tijd?

Wanneer beukenhaag planten? In principe kunnen beuken het hele jaar rond geplant worden, zolang het maar niet vriest. Er is echter wel een voorkeursmoment, namelijk van oktober tot midden april. Op dit moment is de plant in rust, waardoor de kans op bladuitval kleiner is.

Daarnaast vermijd je hiermee de volle zon, die ervoor kan zorgen dat de planten sneller beschadigen. Een beukenhaag trekt flink wat vocht uit de grond en heeft meer moeite met goed wortelen tijdens extreme hitte.

Beste tijd om beukenhaag te planten:

 • Van oktober tot midden april
 • Wanneer er geen vorst in de grond zit
 • Als er de paar dagen vooraf géén zware regenval is geweest
 • Als er de komende week geen zware regenval of vorst voorspeld wordt

Hoeveel beukenhaag planten?

Voordat je gaat planten moet je natuurlijk eerst nog beukenhaagplanten op de kop tikken. Daarvoor verwijzen we je graag door naar Haag-planten.nl, een kwekerij die de planten op een sterke manier opkweekt, zodat de planten goed gaan wortelen in jouw tuin.

Je houdt rekening met het aanbevolen aantal beukenhaag planten per meter. Meestal kom je uit op 5 tot 6 planten per meter, afhankelijk van de gewenste haaghoogte. Klik verder op de rode of groene beukenhaag voor een handige overzichtstabel met het aantal aanbevolen planten per meter, of lees ons uitgebreide artikel: Hoeveel beukenhaag planten per meter.

Hoe beukenhaag planten?

Dan nu, hoe pak je het planten van de beukenhaag aan? Volg onderstaande stappen en ga voor een prachtig en succesvol resultaat.

 1. Maak op de plek waar de haag moet komen te staan een geul, die twee keer zo breed en diep is als de breedte van de kluit van de beuken (zal meestal rond de 50 centimeter breed en diep zijn). En dezelfde diepte als de wortels/kluit.
 2. Meng grondverbeteraar door de grond heen.
 3. Leg de planten alvast bij de geul neer voordat je de eerste plant in de grond zet. Zo kun je ze op de juiste manier verspreiden en kun je het inplanten in één moeite door laten gaan, in plaats van dat je tijdens het inplanten nog moet gaan meten.
 4. Zet de beukenhaagplanten in de grond en vul op met de grond die je uitgegraven had voor de geulen. Doe de grond losjes terug, dus niet aandrukken! De wortels van de beukenhaag hebben namelijk luchtige grond nodig om goed te kunnen wortelen.
 5. Geef de beukenhaag na het inplanten direct water, zodat de grond goed gaat aansluiten op de wortels en de kersverse haag vocht kan opnemen.

Let op, plant de beukenhaag zo dat de wortelhals net onder de grond staat. Een beukenhaag die te diep staat heeft meer moeite met water opnemen, waardoor er een risico is op slechtere groei. Mocht de geul te diep zijn, vul dan de geul eerst nog wat op.

Beukenhaag planten dubbele rij

Wil je een dubbele rij met beukenhaag inplanten, dan moet je de beukenhaag zigzag planten. Het bovengenoemde stappenplan is hetzelfde, maar dan maak je de geul breder en gebruik je meer planten per meter.

 • Beukenhaag tot 80 centimeter: plant ze 20 centimeter uit elkaar, zowel in de lengte als in de breedte, en doe dit in zigzag vorm.
 • Beukenhaag vanaf 80 centimeter: plant ze in de lengte van de haag 25 centimeter uit elkaar en in de breedte 20 centimeter, ook weer in zigzag vorm.

Het voordeel van een dubbele rij beukenhaag planten is dat de haag sneller en compacter dichtgroeit. Ook wordt de haag breder en heeft de haag door het zigzag patroon aan planten een andere uitstraling. Het is maar net wat je voorkeur geniet.

Goede verzorging beukenhaag na inplanten

Nu de groene of rode beukenhaag straalt in jouw tuin, wil je hem natuurlijk ook gezond houden. Daarom is een goede verzorging aanbevolen. We sturen je graag door naar onze artikelen over beukenhaag snoeien en beukenhaag bemesten voor uitgebreide tips en stappenplannen.

Extra tips beukenhaag inplanten

 • Soms wordt onterecht gedacht dat het goed is om de wortels van de beukenhaag vooraf in water te dompelen. Doe dit echter niet! Hiermee was je noodzakelijke schimmels van de wortels af.
 • Houd je altijd aan de richtlijn voor het aantal planten per meter. Door te veel planten per meter kan de beukenhaag zich minder goed ontwikkelen, enerzijds doordat de wortels te weinig ruimte hebben en anderzijds omdat de haag minder zonlicht kan opvangen. Bij te weinig planten per meter krijg je gaten in de haag en duurt het relatief lang voordat die compact dichtgroeit.
 • In de winter beukenhaag inplanten: nachtvorst zorgt ervoor dat de planten zich minder goed kunnen wortelen. Wanneer het ’s nachts onder het vriespunt komt dan kun je beter even wachten met de beukenhaag inplanten.

Online beukenhaag kopen

Tijd om beukenhaag te kopen en in te planten?! Bij De Beukenhaag Specialist verwijzen we je voor nieuwe beukenhaagplanten graag door naar Haag-planten.nl. Deze kwalitatieve kwekerij zorgt ervoor dat de beuken op een vitale manier opgekweekt worden, zodat ze van zichzelf al erg sterk zijn. En heb je geen zin om de beukenhaag zelf in te planten? Dan maak je gebruik van de inplantservice! Je geniet van 3 maanden hergroeigarantie. Bestel jouw beukenhaag op de gewenste hoog en in je favoriete kleur!

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *