Verzorging

Hoe en wanneer beukenhaag snoeien?

De groene beukenhaag (Fagus Sylvatica) en rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) zijn ware eyecatchers in je tuin. Om ze op lange termijn mooi te houden is het belangrijk om ze regelmatig te snoeien. Wanneer en hoe beukenhaag snoeien? Daar geven we je in dit artikel antwoord op, zodat je jouw prachtige beukenhaag in perfecte conditie houdt!

Beukenhaag groeiwijze

De beukenhaag groeit circa 30 tot 60 centimeter per jaar en daarbij groeit de groene beuk vaak net wat sneller dan de rode beuk. Voor hun snoeiwijze kun je hetzelfde stappenplan aanhouden. Let er wel op dat je de beukenhaag niet verward met de haagbeuk. Ze lijken veel op elkaar, maar een haagbeuk is bladverliezend, terwijl een beukenhaag bladhoudend is. Heb je haagbeuk in de tuin? Lees dan ons artikel over haagbeuk snoeien.

Beukenhaag snoeien, wanneer is het beste moment?

Om de rode of groene beukenhaag compact te laten groeien, kun je hem het beste twee keer per jaar snoeien. Vooral de eerste snoeibeurt heeft een belangrijk voorkeursmoment, namelijk vóór de langste dag van het jaar (21 juni). Na dit moment lopen ze namelijk nog een keer uit, waardoor open plekjes in de haag nog mooi zullen dichtgroeien.

De tweede keer in het jaar snoeien doe je in de herfst, het liefste in de maand september. In deze maand zijn de weerscondities optimaal. Enerzijds omdat het niet té zonnig is waardoor de beukenhaag niet verbrandt, en anderzijds omdat de plant zo nog voldoende tijd heeft om zich voor te bereiden op de koude winterdagen.

  • Eerste snoeibeurt: begin juni
  • Tweede snoeibeurt: september

Wanneer nooit Fagus Sylvatica snoeien?

Mocht je bovengenoemde periodes gemist hebben, maar wil je wel rode of groene beukenhaag snoeien? Zorg er dan in ieder geval voor dat je nooit snoeit tijdens vorst, of wanneer er naar verwachting binnen twee weken (nacht)vorst op komst is. Ook de volle zon moet vermeden worden. Deze condities hebben namelijk een slechte invloed op de bladproductie en het algemene herstel.

Hoe beukenhaag snoeien?

Dan nu, het snoeien van de beukenhaag. Hoe pak je dit aan? Dit is gelukkig een relatief gemakkelijke klus, omdat deze plant snoei erg goed kan verdragen.

  1. Regel een schone en scherpe heggenschaar (handmatig of elektrisch)
    Een elektrische heggenschaar werkt sneller, maar met een handmatige heggenschaar ga je nauwkeurig te werk. Maar net wat je voorkeur geniet.
  2. Snoei de haag van boven naar beneden in kegelvorm
    Wanneer je de bovenkant ongeveer 10 centimeter dunner knipt dan de onderkant, kan het zonlicht overal beter bij, wat goed is voor de groei.

TIP: Wil je de beukenhaag in de hoogte laten groeien? Snoei dan alleen de zijkanten en laat de bovenkant voorlopig nog even met rust.

Beukenhaag inkorten zover je wilt

Wanneer de beukenhaag ver uitgelopen is en je deze drastisch wilt terugsnoeien dan is dat geen enkel probleem. Houd je bij voorkeur aan de aanbevolen snoeiperiodes, zodat je in de zomer van mooi uitgelopen planten geniet. Het is overigens ook niet erg om de bladeren door te knippen (met elektrische heggenschaar). Deze zullen herstellen. Al is dat misschien wel wat minder mooi, waardoor je mogelijk liever met de hand knipt.

(Jonge) beukenhaag laten vertakken

Wat interessant is om te weten over de groei van de beukenhaag, is dat hij na het snoeien op elke geknipte plek zal vertakken. Dat zorgt er dan ook voor dat elke snoeibeurt bijdraagt aan het creëren van een vollere en compactere haag.

Beukenhaag na snoeien bemesten

Het is aanbevolen om de beukenhaag na het snoeien goed te bemesten, zodat de haag wat extra power krijgt om te herstellen. Organische mestkorrels zijn een goede keuze. Meer weten over het voeden van deze planten? Lees dan ons uitgebreide artikel over beukenhaag bemesten.

Help, mijn beukenhaag groeit niet na snoeien

Zoals benoemd behoudt de beukenhaag het hele jaar door bladeren. Deze gaan er na verloop van tijd echter wel een beetje dor en bruin uitzien, dat is normaal. Heb je gesnoeid en ben je aan het wachten totdat de beukenhaag weer in bloei gaat staan, maar lijkt dat moment maar niet te komen?

Dit terwijl de beukenhaag rond dezelfde tijd vorig jaar al wel in bloei stond? Vaak is er (gelukkig!) geen reden tot paniek. Door net iets andere weersomstandigheden kan dit namelijk ook net wat later komen. Zolang de takken nog goed veren is het vaak goed. Check of de beukenhaag al nieuwe knoppen heeft ontwikkeld, deze zullen nog uitkomen.

Indien er droogte heerst kun je de beukenhaag van extra water voorzien. Is je ene beukenhaag al wel uitgelopen, maar je andere nog niet? Dit kan te maken hebben met de leeftijd van de plant, of met de bodemconditie. Verzorg de haag goed en controleer of je last hebt van beukenhaag luizen of een schimmelinfectie.

Is er geen sprake van besmetting, wacht het dan even af. Mocht de plant uiteindelijk echt niet meer uitlopen en zijn bladeren laten vallen, dan kun je desnoods de betreffende beukenhaag planten vervangen door frisse nieuwe planten.

Groene of rode beukenhaag kopen

Wil je kersverse rode of groene beukenhaag kopen? We verwijzen je graag door Haag-planten.nl, een gespecialiseerde kwekerij die de planten op een gezonde manier heeft opgekweekt. Hier shop je ze direct op de gewenste hoogte, zodat je eventuele gaten in de beukenhaag direct op een nette manier kunt opvullen.

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *