Algemeen

Beukenhaag stekken of vermeerderen, kan dat?

Wil je beukenhaag stekken en vraag je je af hoe je dat aanpakt? We vallen maar meteen met de deur in huis: het stekken van de beukenhaag is niet mogelijk. Deze plant kan vermeerderd worden door te zaaien. Graag gaan we er wat dieper op in, zodat je weet hoe je dan toch extra beukenhagen in je tuin toevoegt.

Stekken beukenhaag niet mogelijk

De prachtige rode beukenhaag stekken, of toch de groene variant? Het principe van stekken is dat je een stukje plant (vaak een takje) afsnijdt, deze opnieuw plant en wacht tot deze wortelt en gaat groeien. Helaas kunnen zowel de groene beukenhaag (Fagus Sylvatica) als de rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) op deze manier niet vermeerderd worden. Het stekken van de beukenhaag is dus niet mogelijk.

Beukenhaag versus haagbeuk stekken

Lees je op internet toch succesverhalen? Grote kans dat dat over de haagbeuk gaat. De haagbeuk stekken is namelijk wel mogelijk door 1-jarige takjes van 5 tot 10 centimeter af te knippen en in stekgrond te steken. De groene beukenhaag en haagbeuk worden echter nogal eens verward (ook door mensen die ze in de tuin hebben staan en proberen te stekken).

Het verschil is dat de beukenhaag zijn blad het hele jaar door behoudt, dit met bruine bladeren in de winter. De haagbeuk is bladverliezend, maar krijgt in het voorjaar wel eerder groene bladeren. Verliest jouw (haag)beuk dus wel blad? Dan zou je de haagbeuk wel kunnen stekken. Met de beukenhaag is dit dus niet mogelijk.

Beukenhaag zaaien met beukennootjes

Wil je dan toch de beukenhaag vermeerderen? Dat kan door middel van zaaien. Hiervoor gebruik je beukennootjes van een beukenboom. Deze heb je vast wel eens gezien, ze bestaan uit een bruin omhulsel (napje) met daarin normaal gezien twee nootjes. Ze vallen in de herfst van de bomen, wat ook voor eekhoorns fijn is ter voorbereiding van de winter.

Belangrijk om te weten is dat niet iedere beukenhaag zaaibare beukennootjes produceert. In dat geval raden we u aan om naar een park, laan of bos te gaan met beukenbomen. Deze eyecatchers zijn op veel plekken in Nederland te vinden. Raap enkele noten op en neem ze mee naar huis om te zaaien. Dat is overigens toegestaan. Je mag geen jonge beukenbomen uitgraven, maar de beukennoten op openbare grond zijn vrij mee te nemen.

  • Knijp in het nootje en voel of deze hard is. Als je het omhulsel in kunt knijpen dan is het nootje waarschijnlijk leeg.
  • Hoe droger en warmer het weer, hoe groter de kans op veel nootjes. In jaren van veel natheid en regen zijn er vaak minder nootjes te vinden.

Hoe beukenhaag vermeerderen?

Dan nu, tijd om de beukennoten te zaaien. En het goede nieuws is dat het moment dat de beukennoten vallen, ook meteen het beste moment is om ze te zaaien. Ze verliezen namelijk redelijk snel hun kiemkracht. Dus wanneer beukenhaag vermeerderen? Op het moment dat je de zaden hebt geraapt zet je de beuk erin!

Je kunt nu voor de ‘losse pols manier’ gaan en de zaden simpelweg ergens in de grond in je tuin steken. Voor een grotere kans op succes volg je het onderstaande stappenplan.

  1. Doe zaaigrond in een pot (bij voorkeur wat scherper zand);
  2. Maak een kuiltje van circa 1,5 keer het formaat van het zaadje;
  3. Doe het zaadje in de grond en maak dicht met de zaaigrond;
  4. Dek de pot af en laat deze buiten staan (ook in de winter);
  5. De nootjes ontkiemen in het voorjaar;
  6. Houd nu de potgrond vochtig;
  7. Heb veel geduld!

Geduld, geduld & nog meer geduld!

Houd er rekening mee dat het kweken van een grote beukenhaag jaren kan duren op deze manier. Zelfs na meerdere jaren heb je nog geen échte volle plant. Je moet dus immens veel geduld opbrengen. Praktisch is het daarom zeker niet, dus we raden je aan om dit alleen te doen als je het ‘leuk vindt’. Hobbymatig is het interessant om hiermee aan de slag te gaan, maar indien het je puur om het resultaat gaat dan kun je beter beukenhaag kopen. Zo tik je voor ongeveer een euro (of minder) al kleine beukenhaag plantjes op de kop.

Beukenhaag stekken kopen

Wil je graag kleine beukenhaag in de tuin? Dan kun je beter stekken van de beukenhaag kopen. Je kiest bijvoorbeeld uit rode of groene beukenhaag met losse wortel, van 20 tot 60 centimeter. Deze plant je eenvoudig in de tuin, waarna je ze al snel ziet groeien. Eenmaal in de groeifase schieten ze namelijk zo’n 40 tot 50 centimeter per jaar de lucht in.

Bij De Beukenhaag Specialist verkopen we zelf geen beukenhagen, maar werken we nauw samen met een gespecialiseerde kwekerij in Lunteren die deze planten op een gezonde manier kweekt. Zo ga je voor in de basis vitale planten, zonder jaren te wachten op het eerste takje en blaadje. Wel zo fijn! Daarnaast bestel je ze indien gewenst ook direct op de gewenste hoogte, tot 200 centimeter. Dan kun je dus ook meteen voor een volle en privacy biedende beukenhaag gaan. Aan jou de keus!

Beukenhaag stekken planten

Het planten van nieuwe beukenhaag doe je bij voorkeur van oktober tot midden april. We geven je hier aanvullende tips over het inplanten van de beukenhaag, en wanneer je ze bij bovengenoemde kwekerij (Haag-planten.nl) koopt, dan kies je optioneel ook voor de inplantservice. Kies hieronder je favoriete kleur beukenhaag als jij geen zin hebt om te wachten totdat jouw zaadje is volgroeid. Met scherpe prijzen bij de kwekerij is beukenhaag kopen in ieder geval een voordeligere optie dan vermeerderen!

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *