Verzorging

Haagbeuk snoeien? Zo pak je het aan!

Heb je een prachtige haagbeuk (Carpinus Betulus) in de tuin staan en ben je benieuwd hoe je deze eyecatcher het beste kunt snoeien? Dan zit je goed in dit artikel. We vertellen je over wanneer en hoe je de haagbeuk snoeit. Lees het plan van aanpak en ga voor een stralende haag.

Haagbeuk groeiwijze

De haagbeuk is een geschikte plant voor een lage haag. Hij doet het goed in de zon en (half)schaduw en groeit zo’n 20 tot 40 centimeter per jaar. Goede snoei draagt bij aan compacte groei. Verwar de haagbeuk overigens niet met de beukenhaag. Ze lijken veel op elkaar, maar de beukenhaag is bladhoudend (beuken familie), terwijl de haagbeuk (berken familie) bladverliezend is. De nieuwe bladeren van de haagbeuk schieten al relatief vroeg in het jaar door. Heb je beukenhaag? Lees dan ons artikel over beukenhaag snoeien.

Haagbeuk snoeien, wanneer is het beste moment?

Om de haagbeuk optimaal te laten groeien snoei je hem voor de eerste keer bij voorkeur vóór de langste dag van het jaar (21 juni). Zo heeft hij ruim de tijd om uit te lopen en zal hij in het voorjaar en in de zomer mooi in bloei staan. Ook heeft de haagbeuk zo nog voldoende tijd om te herstellen voordat de volle zon erop gaat schijnen.

De tweede snoeibeurt plan je in het najaar, bij voorkeur eind september. Zo kan de haagbeuk zich nog even voorbereiden op de (nacht)vorst. Deze tweede snoeibeurt is overigens optioneel en aan te raden als je van een strakke en formele haag houdt.

Wanneer haagbeuk snoeien – voorkeur:

  • Eerste snoeibeurt: begin juni
  • Tweede snoeibeurt: eind september

Wanneer nooit Carpinus Betulus snoeien?

Er zijn ook momenten dat je de Carpinus Betulus, oftewel de haagbeuk, beter niet kunt snoeien. Vermijd snoei in de hete zomer. De zon kan er namelijk voor zorgen dat de haagbeuk verbrandt en daardoor slechter (of zelfs niet) herstelt.

Ook gedurende vorstperiodes, of wanneer dit binnen twee weken verwacht wordt, kun je het snoeien van de haagbeuk beter achterwege laten. Hierdoor heeft de haagbeuk namelijk minder kracht om te herstellen van de knipbeurt.

Hoe haagbeuk snoeien?

Hoe pak je het snoeien van de haagbeuk aan? Dat is gelukkig niet zo lastig, want deze planten kunnen snoei goed verdragen.

  1. Gebruik een scherpe en schone heggenschaar (elektrisch of handmatig)
    Een elektrische heggenschaar werkt razendsnel, maar snijdt wel de bladeren door midden. Dat kan de haagbeuk verdragen, alleen het ziet er misschien wat minder mooi uit, waardoor je mogelijk de voorkeur geeft aan handmatig knippen.
  2. Snoei de haag in lichte kegelvorm van boven naar beneden
    Top eerst de punten en werk zo af naar beneden. Zorg dat het verschil in breedte tussen de bovenkant en onderkant zo’n 5 tot 10 centimeter is, zodat het zonlicht alle delen van de haagbeuk goed kan bereiken.

TIP: Indien de haagbeuk nog niet op de gewenste hoogte is, sla dan de bovenkant dit jaar nog even over.

Haagbeuk inkorten of verwaarloosde haagbeuk snoeien

Indien je haagbeuk te ver is uitgelopen dan is drastisch terugsnoeien geen enkel probleem. Zorg er wel voor dat je niet de gehele tak afknipt, maar laat bij voorkeur ongeveer de helft van de tak over zodat ze weer mooi uitlopen. Dat flink terugsnoeien is tevens een goed idee als je een verwaarloosde haagbeuk wilt laten herstellen.

(Jonge) haagbeuk laten vertakken

Wanneer je de haagbeuk zo snel mogelijk wilt laten vertakken en compact wil laten (dicht)groeien, dan geef je hem twee keer per jaar een drastische snoeibeurt. Er vindt dan sneller vertakking plaats, waardoor de plant binnen een mum van tijd vol wordt.

Ook goede verzorging draagt bij aan optimale en compacte groei. Zorg daarom voor goede haagbeuk bemesting, bijvoorbeeld met behulp van organische meststoffen. Ook het gezonde(!) en versnipperde snoeiafval is goed voor de bemesting van de haagbeuk.

Help, haagbeuk groeit niet meer?!

Normaal gezien valt in de periode rond de eerste nachtvorst het oude blad van de haagbeuk af. In het voorjaar, meestal in april, verschijnen er nieuwe bladeren aan deze plant. Mochten er nog geen nieuwe bladeren te zien zijn (terwijl dat misschien vorig jaar in dezelfde periode wel zo was), dan is er nog niet meteen iets aan de hand. Door andere weersomstandigheden dan de jaren ervoor kan het blad namelijk ook wat later komen.

Wanneer de haagbeuk al knoppen heeft gevormd dan zullen de bladeren meestal nog volgen. Je herkent een gezonde haagbeuk ook aan mee verende takken (breken niet af als je ze buigt). Bij droogte kun je extra bewateren en daarnaast kun je tevens de grond voorzien van extra voedingsstoffen.

Hoewel de haagbeuk een sterke plant is kan hij wel last krijgen van schimmels zoals meeldauw en ongedierte zoals spintmijten en spanrups. In dit geval biedt het wegknippen van aangetaste delen en/of een bestrijdingsmiddel uitkomst.

Oude haagbeuk vervangen

Grote kans dat jouw haagbeuk dus nog wel uit zal lopen, ook al is hij dit jaar een ‘laatbloeier’. Mocht je haagbeukhaag echt (deels) dood zijn dan kun je hem vervangen. Kies voor sterk gekweekte haagbeuken die direct verkrijgbaar zijn op de gewenste hoogte, zodat je deze haagplanten direct de juiste grootte hebt. Wel zo handig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *