Algemeen

Hoeveel beukenhaag planten per meter?

Wil je de prachtige groene beukenhaag (Fagus Sylvatica) of rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) planten in je tuin? Dan kun je voor optimale groei het beste kiezen voor een bepaald aantal beukenhaag planten per meter. Wij vertellen je welke aantallen je moet rekenen bij welke beukenhaag hoogtes. Daarnaast geven we je nog diverse inplanttips. Succes!

Beukenhaag, hoeveel per meter?

Natuurlijk wil je een mooie en volle haag creëren. Daarvoor dien je niet te weinig planten te gebruiken, maar ook weer niet te veel. De afstand voor het uit elkaar planten hangt af van de hoogte van de beukenhaag. Hoeveel beuken op een meter? Hieronder een richtlijn.

Inplantadvies: Hoogte beuk = hoeveel beuken per meter

Groene of rode beukenhaag met kluit of in pot

  • 20 tot 80 centimeter: 6 planten per meter
  • 80 tot 140 centimeter: 5 planten per meter
  • 140 tot 200 centimeter: 4 planten per meter
  • Vanaf 200 centimeter: 3,5 planten per meter

Groene of rode beukenhaag met losse wortel

  • 20 tot 80 centimeter: 5 (rood) of 6 (groen) planten per meter
  • 80 tot 250 centimeter: 5 planten per meter

Groeisnelheid: rode versus groene beukenhaag

De groeiwijze van de rode en groene beuk komen goed overeen en gemiddeld gezien groeien ze zo’n 30 tot 60 centimeter per jaar. In dezelfde condities zal de groene beukenhaag echter net iets sneller groeien dan de rode beukenhaag.

De wortels schieten wat sneller uit en daardoor groeien groene beuken sneller uit tot een compacte haag. Wil je dus zo snel mogelijk een volle en sterke haag creëren, dan is de groene beukenhaag de beste optie.

Risico te weinig beukenhaag planten per meter

Wanneer je te weinig beukenhaag planten per meter zet dan groeit de beukenhaag niet mooi dicht. Er ontstaan gaten en het zal relatief lang duren voordat de haag privacy biedt. Het lijken in het begin dan ook meer losstaande planten in plaats van dat je kunt spreken over een beukenhaag.

Risico te veel beukenhaag planten per meter

De beukenhaag kan ook niet goed groeien als de planten te dicht op elkaar staan. De wortels krijgen zo niet genoeg ruimte om te ontwikkelen. Ook kunnen ze op die manier minder zonlicht opvangen, waardoor ze minder vol zullen groeien (blijven dunner).

Beukenhagen per meter inplanten

Bedenk waar je kersverse beukenhaag komt te staan en maak daar een geul. Houd als richtlijn van de geul een breedte van twee keer de breedte van de kluit aan. Het getal dat hier uit rolt is tevens de benodigde de diepte. Vaak zal dat neerkomen op een geul van circa 50 centimeter breed en diep. Je kunt natuurlijk altijd verder uitdiepen en verbreden indien nodig.

Meng daarnaast grondverbeteraar door de grond heen, zet de beukenhagen in de grond en plaats de overige grond losjes terug. Druk de grond niet te hard aan. De wortels houden van luchtige grond zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen. Meer weten over het inplanten van de beukenhaag? Lees dan ons artikel: Tips inplanten beukenhaag.

Beukenhaag kopen op gewenste hoogte

Nu je weet hoeveel beukenhaag per meter je moet inplanten, is het tijd om je nieuwe planten in te slaan. Wij raden je aan om een kijkje te nemen op Haag-planten.nl. Bij deze verkoper met eigen kwekerij zijn de beukenhagen op een optimale manier gekweekt, wat wil zeggen dat ze voldoende ruimte hebben gehad om zich goed te ontwikkelen. Hierdoor zijn ze erg sterk en mooi compact.

Bovendien kun je ze hier in iedere gewenste hoogte kopen, zodat jouw nieuwe beukenhaag direct de gewenste grootte heeft. En nu je weet hoeveel beuken per meter je moet planten kun je natuurlijk direct aan de slag! Bekijk hieronder de groene en rode eyecatchers en kies je favoriet!

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *