Schimmels en Ziektes

Luis in beukenhaag: wat te doen?

Bah, luis in de beukenhaag! Dat is geen pretje, want voor je het weet tasten ze je hele haag aan en dat ziet er natuurlijk niet mooi uit. Welke soorten luizen nestelen zich graag in de beukenhaag? We vertellen je hoe je verschillende luissoorten kunt herkennen en wat je er tegen kunt doen. Succes!

Welke luis in beukenhaag?

Er zijn verschillende soorten luizen die graag vertoeven op planten. Voorbeelden zijn de groene en zwarte bladluis, de groene perzikluis, de katoenluis en de beukenbladluis. Veel van deze kruipers tasten de moestuin aan. De beukenbladluis is juist gek op de beuk, zoals de naam al doet vermoeden. Je herkent ze aan grote samengeklitte witte pluizen aan de onderkant van de beukenbladeren.

Beukenhaag luis: verschillende benamingen

Vaak wordt gedacht dat er verschillende soorten luizen in de beukenhaag kunnen vertoeven. Het gaat echter vaak om een en dezelfde luis die verschillende benamingen heeft:

  • Beukenbladluis
  • Witte luis
  • (Beuken)wolluis
  • Wollige beukenbladluis

Wolluis in beukenhaag

Let op, hoewel bladluis in de beukenhaag in de volksmond (beuken)wolluis wordt genoemd, is het wel degelijk iets anders dan ‘wolluis’. Qua uiterlijk lijken ze op elkaar. Wolluis is echter hardnekkiger en bevindt zich liever in een warmere omgeving (zoals kamerplanten en in kassen). Wolluis komt niet voor op beukenhagen, bladluis wel. Wolluis beukenhaag bestrijden? Grote kans dat als je ergens het antwoord op deze vraag leest, het eigenlijk over de wollige beukenbladluis gaat.

Bladluis buikenhaag herkennen

Die bladluis in de beukenhaag herken je dus zoals benoemd aan de samengeklitte witte pluizen aan de onderkant van de bladeren. Van zichzelf zijn de luizen eerder lichtgeel of lichtgroen. Ze scheiden de witte pluizen af en verbergen zich eronder, waardoor ze wit lijken. Die pluizen lijken een beetje op wol (vandaar dat de verwarring met wolluis snel gemaakt is).

Bladluis in beukenhaag: het gevolg

Naast de wollige wasafscheiding richt deze beukenbladluis ook nog andere schade aan. Ze zuigen namelijk het sap uit de bladeren, waardoor er geelbruine vlekken ontstaan. Daarnaast kunnen de bladeren op den duur gaan omkrullen en zelfs afvallen.

Witte luis in beukenhaag wordt zwart

Het kan ook zijn dat je last hebt van wollige beukenbladluis, maar dat de bladeren aan de onderkant niet wit maar zwart zijn. De beukenbladluis laat namelijk honingdauw achter. En op honingdauw ontstaat regelmatig roetdauw, een zwarte en kleverige schimmel. Die zorgt ervoor dat zonlicht de bladeren slechter kan bereiken, wat ook weer de groei van de plant aantast.

Wat te doen tegen luis in beukenhaag?

Wanneer je last hebt van luis in de beukenhaag dan is het altijd aanbevolen dit zo snel mogelijk op te lossen. Het beste plan van aanpak hangt af van het stadium waarin de luizen zich bevinden. Hoe sneller je actie onderneemt, hoe minder de beukenhaag zal leiden. In de meeste gevallen komt een beukenhaag er weer bovenop, gelukkig! We vertellen hieronder over de stappen die je kunt nemen op welke momenten.

Witte luis beukenhaag bestrijden in vroeg stadium

Als de luizen net uitgekomen zijn of al witte wasdraden hebben gevormd dan kun je kijken of je ze simpelweg met een harde waterstraal kunt bestrijden. In het begin zijn de wasdraden namelijk nog niet waterafstotend. Pak de tuinslang erbij en probeer de onderkant van de bladeren goed te besproeien. Herhaal dit meerdere keren totdat de witte beukenhaagluis weg is. Ook een goede bemesting van de beukenhaag in maart of april is belangrijk om de plant sterker te maken.

Wollige beukenbladluis bestrijden in later stadium

Zijn de wasdraden zo hardnekkig dat water niet meer helpt? Druk enkele beukenbladluizen plat om zo lieveheersbeestjes te lokken. Deze natuurlijke vijand is gek op de bladluis. Hun larven eten zelfs tot 120 bladluizen per dag. Laat de natuur zijn gang maar gaan!

Daarnaast kun je brandnetelgier gebruiken. Dit versterkt de planten en zorgt ervoor dat de bladeren harder worden, waardoor de wolluizen meer moeite hebben met het zuigen aan de bladeren. Na enkele dagen spuiten zie je vaak al een groot verschil. Dit spul zorgt er tevens voor dat de beukenhaag sterker wordt in zijn algemeen.

Insecticide voor bladluis bestrijden beukenhaag

Niet iedereen geeft de voorkeur aan een bestrijdingsmiddel, maar wanneer je met bovengenoemde methoden de beukenwolluis echt niet weg krijgt, dan is insecticide een goede oplossing. Insecticide voor bladluis is verkrijgbaar bij tuincentra. Bekijk de gebruiksaanwijzing van het betreffende product om het probleem met beukenbladluis op te lossen. Na verloop van tijd sterven de bladluizen af.

Bladluis beukenhaag bestrijden na winter

De beukenbladluis kan al aanwezig zijn voordat er verse bladeren aan de beukenhaag zitten. Het beestje overwintert door in het najaar al eitjes af te zetten. Die nestelen in de bladknoppen en komen rond april uit. Als je dus niet voldoende actie onderneemt, dan kun je ieder jaar opnieuw last krijgen van bladluis.

Het is daarom heel belangrijk om de plaag ook echt op de lossen. Wanneer de eerste verse bladeren aan de takken verschijnen dan houd je ze goed in de gaten. Zodra je bladluis ontdekt begin je direct met het spuiten van een harde waterstraal of gebruik je een (natuurlijk) bestrijdingsmiddel.

Beukenhaag vervangen na schade

De beukenhaag zal zichzelf in de meeste gevallen wel herstellen, zolang je maar actie onderneemt. Pas als de haag meerdere jaren op rij getroffen wordt dan heb je een grotere kans op volledige afsterving. Dit merk je aan takken die afbreken wanneer je ze probeert te buigen. Wanneer de bladluizenplaag is opgelost dan kun je de beukenplanten vervangen.

Daarvoor verwijzen we je graag door naar Haag-planten.nl. Deze kwekerij zorgt voor vitale groei, zodat de beukenhaagplanten van zichzelf al sterk zijn. Je bestelt ze daarnaast direct op de gewenste hoogte, zodat je een gat in de haag eenvoudig opvult.

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *