Algemeen

Haagbeuk of beukenhaag, wat is het verschil?

De haagbeuk en beukenhaag zijn twee mooie haagplanten die qua looks veel op elkaar lijken. Ze worden daarom regelmatig met elkaar verward. Toch zijn het twee verschillende planten. We vertellen je graag over de verschillen tussen de haagbeuk en beukenhaag, zodat je weet welke van deze haagplanten het beste bij jouw tuin past.

Beukenhaag of haagbeuk: twee verschillende soorten!

Hoewel de naam doet vermoeden dat de haagbeuk en beukenhaag allebei beuken soorten zijn, is dat niet waar. De beukenhaag behoort tot de familie van de beuken (Fagus) en de haagbeuk behoort tot de familie van de berken (Carpinus Betulus). Je kunt je vast voorstellen dat er dus ook nog wel een aantal andere essentiële verschillen tussen de beukenhaag en haagbeuk zijn. Daar vertellen we hieronder meer over.

Haagbeuk en beukenhaag: verschil in kleur en blad

De prachtige beukenhaag is verkrijgbaar als rode beukenhaag (Fagus Sylvatica Atropunicea) en als groene beukenhaag (Fagus Sylvatica). De haagbeuk daarentegen is alleen verkrijgbaar in de kleur groen. Op het gebied van kleuren heb je met de beukenhaag dus meer keuze.

Daarnaast is het blad van de haagbeuk net wat karteliger, grover en puntiger dan dat van de beukenhaag. Het verschil is klein, maar je ziet het goed als je de twee planten naast elkaar houdt. Het is dus maar net wat qua uitstraling je voorkeur geniet.

Beukenhaag en haagbeuk: verschil in bladvorming

De groene en rode beukenhaag laten het hele jaar door een rijk kleurenpalet zien. Ze kleuren van groen of rood langzaam aan naar donkerder groen en rood, om vervolgens bruin te worden. In het voorjaar komt er nieuw, vers en gekleurd blad aan de beukenhaag. Deze haag biedt dus het hele jaar door privacy (bladhoudend).

De haagbeuk kleurt bruin in de herfst, maar in tegenstelling tot de beukenhaag vallen hierbij de bladeren wel af in de winter (bladverliezend). In het voorjaar loopt hij daarentegen weken eerder uit dan de beuk, waardoor hij dus sneller fris en groen blad laat zien.

Haagbeuk vs beukenhaag: verschil in groeisnelheid

De haagbeuk groeit circa 20 tot 40 centimeter per jaar. De beukenhaag groeit net iets sneller, zo’n 30 tot 60 centimeter per jaar. Hierbij groeit de groene beuk net wat sneller dan de rode beuk. Zowel de haagbeuk als beukenhaag kunnen drastisch teruggesnoeid worden, maar bij voorkeur niet tot op het kale hout, want dan is er een kans dat ze niet meer goed uitlopen.

Beukenhaag vs haagbeuk: verschil in gewenste grondsoort

Wanneer je in jouw tuin veel natte of zware kleigrond hebt, dan kun je beter kiezen voor de haagbeuk. Deze haagplant doet het goed in zowel de zon als (half)schaduw en groeit goed op dit type grond. De beukenhaag kan hier niet goed tegen en geeft de voorkeur aan humusrijke en goed doorlatende grond.

Verschillen haagbeuk en beukenhaag

Hieronder nog een beknopte weergave van de verschillen tussen de beukenhaag en de haagbeuk.

  • Beukenhaag is beukenfamilie, haagbeuk is berkenfamilie
  • Beukenhaag is verkrijgbaar in rood en groen, haagbeuk alleen in groen
  • Blad van de haagbeuk is karteliger en puntiger dan blad van de beukenhaag
  • Beukenhaag is bladhoudend, haagbeuk is bladverliezend
  • Beukenhaag groeit (jaarlijks) net iets sneller (30 – 60 cm) dan haagbeuk (20 – 40 cm)
  • Haagbeuk toont sneller nieuw blad in het voorjaar dan beukenhaag
  • Beukenhaag groeit niet goed op (natte) kleigrond, haagbeuk wel

Conclusie: beukenhaag of haagbeuk kiezen?

Je weet nu wat de verschillen tussen beukenhaag en haagbeuk zijn. Als je kleigrond in de tuin hebt dan raden we je in ieder geval aan om voor haagbeuk te kiezen. Als je het hele jaar door privacy wilt dan kies je beter voor de rode of groene beukenhaag.

Verder is het een kwestie van smaak. Een snellere groeier met variatie in kleur? De beukenhaag! Een haagplant die in het voorjaar zo snel mogelijk nieuw blad aanmaakt? De haagbeuk! Bekijk hierboven nog eens de verschillen en bepaal op basis daarvan welke van deze twee haagplanten het beste bij je past.

Online haagbeuk of beukenhaag kopen

En, ben jij er al over uit welke haagplant je gaat kiezen? De frisse haagbeuk of de gekleurde beukenhaag? Bestel je favoriete planten direct online. We sturen je bij De Beukenhaag Specialist graag door naar kwekerij Haag-planten.nl. Dit is een goede kwekerij die beide soorten verkoopt en ze op een gezonde manier opkweekt, zodat je in de basis al gaat voor een vitale haag.

Je kunt ook langs gaan op hun locatie in Lunteren om de haagbeuk en beukenhaag in het echt te vergelijken. Daarnaast maak je optioneel gebruik van de inplantservice en geniet je van 3 maanden hergroeigarantie. Succes met kiezen!

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *