Schimmels en Ziektes

Witte luis in beukenhaag

Je hebt witte luis in de beukenhaag ontdekt! Onschuldig zijn deze kruipertjes helaas niet, ze zuigen de sappen uit de bladeren, waardoor de beukenhaag op den duur kan afsterven. Als je er op tijd bij bent is er gelukkig nog iets aan te doen. Hoe bestrijd je witte luis in de beukenhaag? Hier lees je de oplossing.

Witte luis? Beukenbladluis!

Wat voor soort witte luis zit er op de beuk? Grote kans dat je te maken hebt met de beukenbladluis (Phyllaphis Fagi). Deze beestjes komen, zoals de naam al doet vermoeden, op beuken voor. Met name in droge zomers weten ze jouw beukenhaag goed te vinden. Ook net aangeplante beukenhagen die nog wat minder weerstand hebben zijn vatbaarder.

Witte luis beukenhaag herkennen

Beukenbladluizen zijn overigens niet wit van zichzelf, maar lichtgroen. Toch denken veel mensen dat ze wit zijn. Dat komt omdat ze zich verstoppen onder een soort van witte pluisjes. Na verloop van tijd gaan ze witte draden afscheiden. Daarom worden ze in de volksmond ook wel ‘witte luizen’ genoemd. Ook de namen wollige beukenbladluis en beukenwolluis komen voor. Het gaat om dezelfde soort luis.

De witte luizen in de beuk zijn met het oog waar te nemen en ongeveer 1 tot 3 millimeter groot. Wel moet je even goed kijken, want ze gaan aan de onderkant van de bladeren zitten. Soms hebben ze vleugels en soms niet. Wanneer je de haag op en neer schudt dan kan het lijken alsof er een soort stofwolk van witte luizen vrijkomt.

Als de witte luizenplaag al een tijdje aanwezig is, dan merk je dat ook aan de bladeren. Er ontstaan geelbruine plekken en het blad gaat omkrullen. Dit komt omdat de witte luizen de sap uit de bladeren zuigen. Uiteindelijk kunnen er hele takken afsterven.

Witte luis in beukenhaag herkennen:

  • Zitten aan de onderkant van bladeren
  • Zijn lichtgroen/lichtgeel en 1 tot 3 mm groot
  • Lijken wit doordat ze zich verstoppen in witte pluizen
  • Bladeren krijgen geelgroene vlekken en krullen op
  • Takken kunnen volledig afsterven op den duur

Is witte luis in beukenhaag schadelijk?

Ja! De witte luizen in de beukenhaag moeten dan ook zonder twijfel bestreden worden. Naast dat de bladeren lelijk worden, kan de beukenhaag ook helemaal afsterven. Dat heeft onder meer te maken met dat de witte luizen honingdauw produceren. Deze plakkerige vloeistof remt de groei van de beukenhaag en vergroot de kans op schimmels.

Zo kan er op honingdauw roetdauw ontstaan. Dit is een zwarte en kleverige schimmel die het blad bedekt en er daarmee voor zorgt dat het blad minder zon krijgt. Ook daardoor gaat de plant minder goed groeien. Kortom, hoe eerder je actie onderneemt, hoe groter de kans dat je de beukenhaag nog kunt redden (meestal lukt dit wel!).

Witte luis beukenhaag bestrijden

De beste bestrijding van witte luizen in de beukenhaag hangt af van het stadium waarin de plaag zich bevindt. Hoe witte luis in beukenhaag bestrijden? Lees hieronder de tips en kijk welke oplossing voor jou kan werken.

Witte luis beukenhaag – kleine plaag en/of weinig aantasting

Heb je witte luizen in de beukenhaag gespot maar hebben ze (gelukkig) nog geen schade aangericht? Mooi zo, de oplossing is relatief simpel. Spuit de luizen eruit met een harde waterstraal en herhaal dit regelmatig, totdat ze weg zijn. Meestal helpt dit.

Blijven er toch nog witte luizen achter? Duw dan enkele bladluizen plat. Dit lokt natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes. De larven van lieveheersbeestjes eten tot wel 120 beukenbladluizen per dag. Laat ze lekker hun gang gaan, ze tasten de beukenhaag niet aan.

Daarnaast kun je gebruik maken van het natuurlijke bestrijdingsmiddel brandnetelgier. Dit spuit je op de bladeren, waardoor de beukenhaag sterker wordt. De bladeren worden harder, waardoor witte luis minder makkelijk eraan kan zuigen. Hierdoor neemt de populatie vanzelf af. Soms moet je meerdere keren spuiten.

Witte luis beukenhaag –  grote plaag en/of veel aantasting

Wanneer de witte luizen grote delen van de beukenhaag aangetast hebben of wanneer een van bovenstaande methode niet werkt omdat de plaag te groot is, dan kom je uit bij bestrijdingsmiddelen.

Bepaalde insecticide voor witte luizen wordt na bespuiting opgenomen in de bladeren. Als de witte luizen aan de bladeren gaan zuigen dan krijgen ze de insecticide binnen en gaan ze uiteindelijk dood. Volg de gebruiksaanwijzing van het betreffende product.

Wees er op tijd bij!

Witte beukenbladluizen overwinteren als ei op de plant en al bij het groeien van de eerste nieuwe blaadjes in het voorjaar komen de jonge larven uit. Als je er dan op tijd bij bent dan kun je meteen actie ondernemen en kun je bestrijding met insecticide voorkomen. Verder is het sterk houden van de beukenhaag sowieso slim. Zorg daarom voor goede bemesting van de beukenhaag.

Beukenhaag herstelt niet meer na plaag

Mocht jouw beukenhaag zo ver aangetast zijn dat hij niet meer te redden is, dan is de plant vervangen een goed idee. Dit herken je aan takken die afbreken wanneer je ze probeert om te buigen (gezonde takken buigen wel mee).

We sturen je graag door naar Haag-planten.nl, een kwekerij die beukenhaagplanten op een sterke manier kweekt, zodat ze minder vatbaar zijn voor witte luizen. Kies hieronder tussen rode en groene beukenhaag en bestel jouw nieuwe beukenhaag direct op de gewenste hoogte.

Back to list

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *